De huidige Waag is ontworpen door de architect Pieter Post en kwam gereed in 1668. Oorspronkelijk werd er van alles gewogen in de Waag, maar van lieverlee werden alleen nog kazen gewogen. Bezoekers kunnen tijdens de kaasmarkten zien hoe kaas in de Waag gewogen wordt. Ook kunnen zij zich zelf laten wegen, waarna zij een certificaat krijgen met daarop hun gewicht in ponden Goudse kaas.
Op elke donderdag van 3 april 2025 tot en met 28 augustus 2024 vindt de Goudse Kaasmarkt plaats op het marktplein van Gouda. Tussen 10:00 uur en 12:30 uur bent u van harte welkom om dit oud-Hollandse schouwspel te bekijken. Op 29 mei vindt er geen Kaasmarkt plaats in verband met Hemelvaartsdag.
Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van Handjeklap.
Iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag) vindt op de Markt nog steeds die traditionele Kaasmarkt plaats.
Op elke Kaasmarkt is er muziek, verzorgd door steeds wisselende koren, dansgroepen en natuurlijk draaiorgel De Lekkerkerker, Nederlands Monumentaal Cultuurbezit.
Iedere week wordt hier aangekondigd welk optreden verzorgd gaat worden.
Gouda is wereldberoemd om haar kaas, siroopwafels, pijpen en aardewerk. De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek meer dan waard.
De huidige Waag is ontworpen door de architect Pieter Post en kwam gereed in 1670. Oorspronkelijk werd er van alles gewogen in de Waag, maar van lieverlee werden alleen nog kazen gewogen. Bezoekers kunnen tijdens de kaasmarkten zien hoe kaas in de Waag gewogen wordt.
Zeg je kaas, dan zeg je Gouda. Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken jij ook het verhaal van Gouda Kaas? Dit is je kans, beleef Gouda Kaas in de enige echte Gouda Cheese Experience. In ons prachtig monumentale pand in het hart van Gouda ga je op een spannende en interactieve reis door een goudgeel universum.
Eeuwenlang werden de kazen verhandeld in de stad waaraan ze hun naam danken: Gouda. Maar gemáákt, dat werden ze in de polders eromheen: Cheese Valley. Een oase van rust en ruimte te midden van de vier grootste steden van Nederland. Nog altijd wordt in dit oer-Hollandse landschap van grazende koeien, sloten en knotwilgen, kaas gemaakt van melk van eigen koeien.
In officiële documenten uit 1143 werd Gouda voor het eerst als plaats genoemd. Op boerderijen in de directe omgeving van Gouda werd toen al kaas gemaakt. Die kaas werd naar Gouda gebracht om daar te worden verhandeld: de Goudse kaas.
Heeft u vragen over GOUDA KAASSTAD, stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.
© 2019 Gouda Kaasstad | Ontwerp en realisatie: Arco