Gouda Kaasstad
stadhuis

Gouda Kaasstad

Wie kaas zegt, zegt Gouda! Goudse kaas is een van de bekendste en meest gegeten kaassoorten ter wereld. GOUDA KAAS dankt zijn naam aan het feit dat deze Hollandse kaas al eeuwenlang in de stad Gouda wordt verhandeld. De beroemde GOUDA KAAS wordt nog altijd op ambachtelijke wijze in de polders rondom de stad gemaakt. Daar staan de koeien die dagelijks hun melk geven voor de kaas. Vanuit de polder brengen de boeren de kazen naar de binnenstad van Gouda, waar ze op de kaasmarkt verhandeld worden.

 

Aanstaande donderdag 1 juni is het de Goudse Graskaasdag. Onze speciale gasten zijn Nellie en Lies, twee koeien die zich heel erg verheugen op een gezellig uitje. 

De koeien eten gras en geven melk. Er is een nepkoe die gemolken kan worden en natuurlijk zal onze kaasmaakster weer twee kazen maken. De graskaas kan worden geproefd en gekocht. 

De muziek wordt verzorgd door Sootjevisch.

Zie verder onder Gouds Nieuws

Gouda Kaasmarkt

De GOUDA KAASMARKT is een spectaculair historisch schouwspel, dat van 6 april tot en met 31 augustus iedere donderdagochtend plaatsvindt. Voor de Waag onderhandelen boeren met de handelaren over de prijs. En zoals het al eeuwenlang gaat, wordt de koop nog altijd met een handjeklap beklonken. De kazen worden aan- en afgevoerd op brikken en na de verkoop gewogen in de monumentale Goudse Waag. Op een aantal donderdagen in juli en augustus is er ook voor kinderen van alles te beleven in de hoofdstad van de kaas! En als u aansluitend aan de Kaasmarkt op zoek gaat naar de rijke historie van de stad, komt u op meerdere plekken onze Goudse kaas weer tegen...Wanneer is er weer een GOUDA KAASMARKT?

Gouda Kaaswagen

De Goudse Waag

De Goudse Waag, een van de drie belangrijkste historische gebouwen in Gouda, speelde eeuwenlang een belangrijke rol in de handel. Handelswaren werden hier gewogen om de belasting te bepalen. Vanaf 1920 werd hier alleen nog de wereldberoemde Goudse kaas gewogen. Tegenwoordig is het Kaas- en Ambachtenmuseum in dit prachtige monumentale pand gevestigd. Hier leert u alles over de historie van de Goudse kaas en hoe die gemaakt wordt. In het museum is bovendien veel informatie te vinden over de Goudse ambachten. Regelmatig kunt u hier terecht voor een demonstratie kaas maken, of zien hoe de Goudse pijpen gemaakt werden. In de winkel op de begane grond vindt u alles wat met kaas te maken heeft. Ook VVV Gouda is hier gehuisvest.

Wanneer is de Goudse Kaaswaag geopend?
Gouda Kaaswaag

 
 

Een zonnig voorjaar

De eerste drie kaasmarkten zijn achter de rug. De weergoden waren ons gunstig gezind, want het was alle donderdagen stralend weer. De boeren en handelaren hadden er heel veel zin in en dat was te merken: het was heel gezellig.

Ook de ambachtenmarkt vult zich steeds meer. Naast vanzelfsprekend KAAS zijn er ook stroopwafels, kaarsen en klompen te koop. En er is een nieuw product geïntroduceerd: de Goudse Kaaswafel.

Achtereenvolgens Sootjevisch, de Paramount Jazz Band en de volksdansgroep Ad Va'ani hebben de eerste drie markten opgeluisterd


Lees meer Meer nieuws

Kaasspecials

KINDERKAASSPELEN
Op een aantal donderdagen in juli en augustus is er tijdens de GOUDA KAASMARKT ook voor kinderen van alles te beleven in de hoofdstad van de kaas. De Kinderkaasspelen zijn een vrolijke mix van activiteiten en spellen in de prachtige historische binnenstad. Met in de hoofdrol: kaas!

SENSATIONKAAS
Gouda smelt de kazen tijdens SensationKaas! Oude en nieuwe hits en de leukste kaasmeisjes van Gouda vormen slechts enkele ingrediënten van het volvette SensationKaas Slotfeest, dat het hoogtepuntpunt is van twee dagen lang theater, eten en dansen met kaas.


Wanneer zijn er weer Kinderkaasspelen?
Gouda Kaaswagen

Gouda Ontdekken

Kom en ontdek zelf de historische Goudse binnenstad; alles ligt op loopafstand. Dwaal door de pittoreske straatjes, strijk neer op een gezellig terrasje, en bewonder het sprookjesachtige Stadhuis op de Markt, de beroemde gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk en de sfeervolle grachten.


Bij de VVV vindt u een brochure met alle highlights en een plattegrond. Er zijn ook diverse wandelroutes beschikbaar zoals de Goudse Ambachtenroute, de Goudse Specialiteiten Route, de Erasmus Audiotrail en de Waterwandeling. De VVV biedt ook arrangementen aan voor een bezoek aan GOUDA KAASSTAD.


Lees wat er allemaal te doen is op: www.welkomingouda.nl VVV Gouda Tourist Information Gouda

stadhuis

Plattegrond Gouda